maanantai 11. maaliskuuta 2013

Kun katsoo aurinkoon niin sokaistuu

Joku piirsi joskus maailmankartalle viivoja ja me ihmiset uskomme, että nuo viivat erottaa valtiot toisistaan. Tuolla asuu Venäläisiä ja täällä asuu Suomalaisia. Venäjällä saattaa olla vaarallista, toisin kuin meillä Suomessa, rajan toisella puolella. Me uskotaan että Swedut on kauniimpia, kuin Suomalaiset. Jenkeissä taas on huhujen mukaan vitun dorkia ihmisiä. Osa niistä ei edes tiedä missä on Suomi. Joku joskus luuli, että Suomi on Kanadan edustalla.

Jotkut puolestaan uskoo, että näiden kuvitteellisten rajojen takia kannattaa opetella käyttämään aseita ja tappamaan ihmisiä. Kun on raja, ihmisiä voidaan myös karkoittaa erilaisin perustein rajan toiselle puolelle. Jännittävää.

Suomessa Me uskotaan, että talvella jengi masentuu ja kesällä kaikki asiat on paremmin. Me uskotaan siihen, että Suomen ulkopuolella kaikki ihmiset ovat avoimia. Me uskotaan kotimaiseen naudanlihaan ja jotkut uskoo jopa kotimaiseen broileriin. Me väitellään siitä, kummalla elintarvikeketjulla on paremmat tarjoukset, S-ketjulla vai Keskolla. Ja Me ihan oikeasti uskotaan, että on olemassa käsite "Suomikännit".  Niin, Suomi. Onkohan koko Suomi vaan meidän mielessämme?



Koska rajat ovat vain kuviteltuja, voi niitä siirrellä mielensä mukaan. Esimerkiksi näin!

Näin yks yö unen, jossa ihmiset ei uskonut valtiot erottaviin rajoihin. Se oli hieno uni ja tahtoisin sinne uneen asumaan. Ei olis edes lätkän MM-kisoja. Toisaalta oliskohan sitten joku koko maailman laajunen yksilökiekkolaji? Granlund vetelisi yksikseen Ruutua pataan.

Ihminen on todellinen ja luo ihmeellisiä illuusioita. Ja uskoo niihin.

Vaikka kyllä kotimainen tomaatti maistuu oikeastikin paljon paremmalta, kuin Espanjalainen. Siitä ei ruveta väittelemään.

2 kommenttia:

  1. Janppa, haluan sut maantiedon opettajaksi!

    P.S. Ostin tänään suomalaisesta S-ryhmän kaupasta X-tran saksalaista raejuustoa.

    VastaaPoista
  2. Mun opetustyylisuunta olis varmaan joku "irtaudu realismin kahleista ja ole naiivi"- maantietoa.

    Tosi eksoottista raejuustoa!

    VastaaPoista